Taxatiewaarde wijkt sterk af van marktwaarde en rapport bevat fouten
Ik heb een Desktop Taxatie bij Calcasa aangevraagd voor een renteverlaging bij de bank. De getaxeerde waarde kwam bijna €40.000 lager uit dan wat op basis van Funda-data en zeer recente verkopen in direct omliggende straten een realistische marktwaarde lijkt.
Bij het doornemen van het rapport ontdekte ik meerdere feitelijke onjuistheden. Zo werd een foto van de woning van de buren gebruikt als verificatie van het object en klopte de vermelde afstand tot het metrostation niet. Op mijn verzoek om herziening werd aangegeven dat dergelijke gegevens slechts illustratief zijn en dat de waardering is gebaseerd op een geautomatiseerd model en referentieobjecten.
Wat mij vooral tegenvalt, is dat er nauwelijks ruimte lijkt te zijn voor correctie wanneer aantoonbare fouten worden geconstateerd. De waardebepaling blijft daarmee een uitkomst van een model waarvan de onderbouwing voor de klant beperkt inzichtelijk is.
Daarnaast zijn de kosten in enkele jaren tijd ook flink gestegen: van €79 in 2023 naar €110 in 2026.
Mijn advies: overweeg een fysieke taxatie als je woning afwijkt van het gemiddelde, bijvoorbeeld door een groter perceel of andere specifieke kenmerken. Ook wanneer je voor een hypotheek, renteverlaging of verkoop de meest realistische marktwaarde nodig hebt (wat toch tienduizenden euro's kan schelen), kan een fysieke taxatie een betere keuze zijn. In mijn geval gaf de desktop taxatie geen realistisch beeld van de werkelijke marktwaarde.