Van analyseren naar écht begrijpen en beter coachen
Ik ben met Smart11 en de SmartCoach-cursus gestart omdat ik mijn manier van analyseren en coachen verder wilde verdiepen en structureren. In het verleden analyseerde ik al veel, maar merkte ik dat ik vaak te veel dacht vanuit de tegenstander en wedstrijdsituaties. Daardoor wisselde de speelwijze wekelijks en kregen spelers minder houvast.
Wat Smart11 en SmartCoach mij hebben gebracht, is juist die duidelijke structuur. Door te werken met concrete game actions en bijbehorende accenten, kan ik keuzes, uitvoering en resultaat van spelers veel objectiever beoordelen. Dat helpt enorm om spelers gerichter feedback te geven en hen bewuster te maken van hun eigen handelen.
Wat ik vooral sterk vind aan SmartCoach is hoe meetbaar en overzichtelijk alles wordt. Het coderen van handelingen en het snel terugvinden van relevante clips maakt het mogelijk om heel gericht met spelers te werken. In vergelijking met andere analyse tools werkt het ook veel efficiënter en gebruiksvriendelijker.
De cursus zelf sluit daar perfect op aan. De vertaalslag naar de praktijk is heel sterk. Door samen met de coach (zoals Gijs) situaties te bespreken en bijvoorbeeld beeldende coaching (zoals de 'pizzapunt') te gebruiken, wordt het direct toepasbaar voor spelers - zeker ook bij jeugdspelers.
Daarnaast helpt de structuur van waarom - hoe - wat mij om coaching beter op te bouwen. In plaats van alleen goed/fout te denken, kan ik nu veel beter onderbouwen waarom een keuze goed, twijfelachtig of minder goed is. Dat maakt coaching niet alleen duidelijker, maar ook leerzamer voor spelers.
Wat ik zou missen zonder SmartCoach is vooral het gemak en de structuur om individuele momenten snel te analyseren en terug te vinden. Het maakt het werken met spelers simpelweg effectiever en doelgerichter.
Ik zou deze cursus zeker aanraden aan coaches die meer structuur willen in hun coaching en spelers individueler willen ontwikkelen. Vooral ambitieuze coaches die verder willen kijken dan alleen het resultaat van een wedstrijd, maar echt willen begrijpen wat er gebeurt - en hoe ze spelers beter kunnen maken - halen hier enorm veel uit.