Wij hebben via Stoit ons appartement…
Wij hebben via Stoit ons appartement verhuurd en zijn achteraf geconfronteerd met een probleem dat direct voortkomt uit hun advisering.
Onze uitgangspositie was helder: wij wilden een maximale huurduur van 2 jaar, zodat het appartement daarna beschikbaar zou zijn voor eigen gebruik en/of verkoop. Dit hebben wij vanaf het begin expliciet aangegeven.
In plaats van dit juridisch correct te borgen via een tijdelijk contract, zijn wij door Stoit actief gestuurd richting een langere constructie van circa 3 jaar. Daarbij is door hun kant aangegeven dat dit “in de praktijk wel goed te regelen zou zijn”, mede via hun netwerk en de werkgever van de huurder.
Op basis van dat advies en vertrouwen hebben wij ingestemd.
De realiteit:
– er ligt een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd
– de huurder geeft aan juist te zijn uitgegaan van 6–9 jaar
– Stoit geeft aan niets te kunnen terugvinden en schuift het risico volledig naar ons
Dit is geen klein misverstand, maar een fundamenteel probleem in advisering. Als verhuurmakelaar heb je een zorgplicht om je opdrachtgever correct te informeren over de juridische consequenties van contractkeuzes. Het afwijken van een duidelijke wens (2 jaar), en dat vervangen door een niet-afdwingbare “3 jaar in de praktijk” constructie, zonder dit contractueel te borgen, is onzorgvuldig.
Dat de betrokken medewerker niet meer in dienst is, wordt nu gebruikt om verantwoordelijkheid te vermijden. Dat is niet hoe professionele dienstverlening werkt.
Het gevolg is concreet: een woning die aanzienlijk minder waard is bij verkoop vanwege de zittende huurder, terwijl dit exact het scenario was dat wij vooraf wilden voorkomen.
Daarnaast is de houding in de afhandeling teleurstellend. In plaats van actief mee te denken in een oplossing, wordt het gereduceerd tot “een indicatie” en een risico aan onze kant.
Samengevat:
– duidelijke wens (2 jaar) genegeerd in advies
– gestuurd naar een constructie zonder juridische borging
– verkeerde verwachtingen gecreëerd
– geen eigenaarschap in de oplossing
Voor verhuurders: wees hier kritisch. Als jouw strategie afhankelijk is van een bepaalde looptijd, zorg dat dit juridisch zwart-op-wit staat. In ons geval heeft het vertrouwen in het advies van Stoit geleid tot een langdurig en kostbaar probleem.