Opgezegd - DOE HET NIET
Fantaziehuis Soest was jarenlang een kinderopvang waar wij met veel vertrouwen onze kinderen naartoe brachten. De warme sfeer, de stabiliteit en vooral de ervaren pedagogisch medewerkers maakten voor ons het verschil. Juist daarom kozen wij destijds bewust voor deze locatie.
Sinds de overname door Topkids in de zomer van 2025 is onze ervaring helaas drastisch veranderd.
Waar er vroeger rust en continuïteit was, zien wij nu al lange tijd veel personeelsverloop en voortdurend nieuwe gezichten op de groepen. Vrijwel wekelijks of om de week stonden er weer andere medewerkers. Voor jonge kinderen is een vertrouwde omgeving ontzettend belangrijk, maar juist die vertrouwdheid zagen wij steeds verder verdwijnen. Vrijwel alle pedagogisch medewerkers die voor ons het gezicht van Fantaziehuis vormden, zijn inmiddels vertrokken of naar de achtergrond verdwenen.
Het vertrek van een pedagogisch medewerker die hier ruim twintig jaar werkte, was voor ons veelzeggend. Zij was destijds één van de belangrijkste redenen waarom wij voor Fantaziehuis kozen. Op basis van alles wat wij in de afgelopen periode hebben gezien en gehoord, hebben wij sterk de indruk dat ervaren medewerkers onvoldoende zijn gewaardeerd en behouden.
Wij merken bovendien dat wij hierin niet alleen staan. In gesprekken met andere ouders horen wij steeds dezelfde zorgen terug: de grote personele onrust, het voortdurende verloop en het gevoel dat de kwaliteit sinds de overname achteruit is gegaan.
Ook onze oudste dochter begon de gevolgen hiervan te laten zien. Zij voelde zich zichtbaar minder veilig op de opvang, klampte zich vast bij het wegbrengen en wilde op sommige dagen niet meer bij bepaalde medewerkers blijven. Daarnaast hebben wij concrete zorgen geuit over de dagelijkse begeleiding, waaronder haar zindelijkheidsontwikkeling. Dat waren signalen die wij als ouders onmogelijk konden negeren.
Wij hebben hierover een uitgebreide officiële klacht ingediend. Tot onze verbazing werd die aanvankelijk administratief als 'afgerond' beschouwd, zonder dat wij een inhoudelijke reactie of gesprek hadden ontvangen. Pas nadat wij daar bezwaar tegen maakten, volgde alsnog een gesprek. Hoewel er begrip werd uitgesproken en beterschap werd beloofd, hebben wij in de praktijk nauwelijks concrete verbeteringen gezien. De personele onrust en het grote verloop zijn nog altijd aanwezig.
Ook op andere vlakken liepen wij tegen teleurstellingen aan. Extra opvangdagen waarop wij volgens onze overeenkomst nog recht hadden, werden geweigerd vanwege vermeende capaciteitsproblemen, terwijl wij op de betreffende momenten een heel ander beeld van de bezetting kregen. Ook dat heeft ons vertrouwen verder aangetast.
Uiteindelijk was voor ons de maat vol. Wij hebben de opvang voor beide kinderen opgezegd en inmiddels een andere kinderopvang gevonden.
Wij vinden het oprecht verdrietig dat Fantaziehuis Soest, een locatie waar wij jarenlang ontzettend tevreden over waren, onder Topkids zo sterk achteruit is gegaan. Op basis van onze ervaringen kunnen wij deze kinderopvang dan ook niet aanbevelen. Wij hopen oprecht dat Topkids de signalen van ouders en medewerkers serieus gaat nemen, zodat Fantaziehuis ooit weer de warme en stabiele opvang wordt waarvoor het jarenlang bekend stond.