Beste pandeigenaren: Doe. Het. Niet.
Disclaimer:
Deze review heb ik afgelopen februari op Google geplaatst, maar is nog steeds niet goedgekeurd door de Google-bot (en gaat dat waarschijnlijk ook nooit worden..). Maar lo and behold!! Villex heeft eindelijk een plekje op Truspilot gefixt! Bij deze dus mijn recensie van 8 maanden terug:
------------------------------------------
Mogelijk toekomstig opdrachtgever van Villex? Bezint eer ge begint:
Sinds 10 maanden huur ik een kamer in een 'Woondiversiteit' van Villex. Hoog tijd om deze review uit te poepen;
De vertaling van het woord 'Woondiversiteit' volgens het Snode Plannen Boek: "Een nietszeggende term met hippe bijklank, bedacht door een makelaarskantoortje uit Barendrecht om hun product, welke enkel gestoeld is op absolute winstmaximalisatie, meer marketing power te geven en zo verkoopbaarder te maken."
Hippe termen is een ding voor Villex. Hun ‘concepten’ (fijn dat Villex eerlijk is over het feit dat ze enkel concepten verkopen: van een daadwerkelijk product is namelijk geen sprake) brengen ze aan de man bij gemeenten, woningbouwverenigingen, en overige pandeigenaren door te kijken wat de ‘Hippe Term van de Maand’ is. Is het “Leefbaarheid”? “Wooncrisis”? Verkopen “Statushouders” nu goed? Owh, wat te denken van “Kwetsbare Jongeren”? Ka-ching! Hoera, kassala.
Er wordt hier niets beheerd: na bijna 10 maanden heb ik nog geen enkele keer een controleur aan mijn deur gehad en met bijna 100 mensen in een gebouw dat nooit ontworpen is voor bewoning gaat de staat van het pand met de dag achteruit. Waar andere leegstandbeheerders zich richten op daadwerkelijk pandbeheer, richt Villex zich op het zo vol mogelijk proppen van een pand met bruikleners. 30.000 euro per maand (geen grap!) aan bruikleenkosten binnen halen om de kosten van hun diensten zo laag mogelijk aan de bieden aan pandeigenaren; door de goedkoopste aanbieder te zijn win je aanbestedingen. Thank you Europese Aanbestedingswet. Dat een bruikleencontract wettelijk ‘om niet’ hoort te zijn en er dat er dus geen verdienmodel aan mag zitten moeten we maar even vergeten wanneer we met Villex in zee gaan.
Naast de eerdergenoemde hippe, maar eigenlijk nietszeggende term 'Woondiversiteit', hanteren ze ook de term 'Captain'. Een 'captain' is iemand binnen de 'woondiversiteit' die ofwel graag een grotere kamer/verlaging van de bruikleenkosten wilde en zich hiervoor in ruil aangemeld heeft, ofwel een naïeve idealist die dacht te maken te hebben met een moraal gezond bedrijf en zich daadwerkelijk wilde inzetten voor de haast utopische woongemeenschap die Villex pretendeert te bewerkstelligen. In werkelijkheid zijn captains er alleen voor Villex om hun verantwoordelijkheden op af te schuiven. Ervaart de buurt overlast? "Daar hebben we een captain voor". Verdwijnen er dingen uit het pand? "Daar hebben we een captain voor". Van screening, assessment, en ondersteuning is geen sprake. The right man for the job is anybody en die anybody mag het lekker uitzoeken.
Coronaregels? "Daar hebben we captains voor."
Dit laatste inspireerde mij tot het schrijven van deze review: de houding van Villex tegenover de pandemie.
Deze is zo schrikbarend laks dat men bijna gaat denken dat Villex gelooft dat het allemaal een nanobot-5G-Lange Frans-complot is. Terwijl anderhalve kilometer verderop in de stad het ziekenhuis haar reguliere en niet-urgente zorg steeds verder moet blijven afschalen om Covid-patiënten te kunnen ondervangen, vouwt Villex nog een hoedje van alluminuimfolie tegen de mind-control powers van Bill Gates en feest vrolijk verder, alle richtlijnen van het RIVM het raam uit flikkerend. Dit is ondertussen dusdanig uit de hand gelopen dat de politie in heeft moeten grijpen en de gemeente gedreigd heeft met stopzetting van het project.
Die dreiging van de gemeente is natuurlijk een lachertje. Want, laten we even eerlijk zijn: De gemeente is zelf de grootste falende partij (yes gemeente, ik kijk naar jullie, you know who you are). Als opdrachtgever en pandeigenaar ben je ook de eindverantwoordelijke. De keuze voor Villex als exploitant van je pand is je naam verbinden aan een legio onethische bedrijfspraktijken die als stront aan de reputatie van je bedrijf of organisatie zullen blijven plakken.
Doe. Het. Niet.
Er zijn ongeveer 70 leegstandsbeheerders in Nederland. Zoek verder. Er zijn betere.
8 oktober 2021