Nikon D5300, ruis in opnames
Ik fotografeer al ruim 55 jaar met veel verschillende camera merken.
Mijn vorige camera was een Sony A100 met een 18-200 mm lens, hiermee kon ik tijdens festivals mensen fotograferen op 15 tot 20 meter afstand die in een spotlight stonden. Op de foto’s kon je de haartjes tellen, iets wat bij de D5300 niet lukt ook al sta je er met je neus er bovenop.
Ik heb de Nikon laten reinigen, de fabrieksinstellingen terug gezet, Raw gebruikt en de laatste firmware er op gezet, maar ongeacht of ik nu een Nikon of Tamron lens gebruik bij goed licht blijf ik ontzettend veel ruis houden. Wat zelfs niet met AI tools is te verbeteren.
Ik maakte. een foto met de volgende instellingen 1/100 sluitertijd, F5 diafragma, 400ISO , focal length 18 mm, no flash een foto die onderbelicht bleek te zijn bij het overzetten, camera stond op auto.
De foto is zo slecht van kwaliteit dat de eerste beste foto van een smartphone beter is. Detail is dat op de camera de belichting wel goed is maar bij inzomen heel veel ruis en het gefotografeerde object zat nog niet op een meter afstand.
Ook het gebruik je vaste sluitertijden of diafragma’s levert geen enkele verbetering op, wat het plezier van fotograferen met dit toestel aardig een domper geeft.
Ik zie op het internet veel klachten over deze camera, het wordt tijd dat Nikon actie onderneemt.
Je kan een klant in vijf minuten verliezen, maar het kan jaren kosten om hem terug te krijgen
23 maart 2024