Noodstop door ingreep, serieus?
De regels zijn duidelijk: op zebrapaden zijn voetgangers in de voorrang. Fietsers zijn bestuurders en gebruiken geen zebrapad, maar de rijbaan om richting aan te geven. Het komt helaas voor dat fietsers óp een zebrapad afstappen, fiets aan de hand, oversteken. Dat is dan een lastige situatie voor bestuurders. Opmerkelijk is dat een instructeur uw lesauto geforceerd heeft stilgezet vlak voor een zebrapad. Want er kwamen geen voetgangers en ik zag geen andere afbuigende bestuurders waarvoor deze noodstop/ ingreep moest worden gedaan. Ik reed rustig achter deze lesauto, maar ik kon niet voorkomen -door de ingreep- om ook fors te remmen -mede door o.a. ABS- nog op tijd en zonder aanrijding stilstond. Wat dacht deze instructeur, wie achter mijn lesauto rijdt, die redt zich wel of was ik onzichtbaar in de spiegels? Want zonder aanleiding zo'n ingreep te doen, met alle gevaar voor achteropkomend verkeer, is een onverantwoordelijk, gevaarlijke en respectloze actie. Ik toeterde meermaals, het gebaar dat de instructeur daarop maakte onderstreept de stelling dat hij niets om de rijschool, de auto, zichzelf, de kandidaat en het andere verkeer geeft. Wat denkt deze instructeur, dat uw kandidaat van uw hand- en vingergebaren iets zal hebben geleerd? Dat uw kandidaat voortaan bij elk zebrapad zal stoppen, ongeacht en ondanks ander verkeer?
Ik zou twee keer nadenken voordat ik met Wilco rijschool in zee zou gaan.
Geval: Aarlerixtel, dinsdag 23juni26