Waarschuwing: Factuur van >€ 2.200 voor simpel onderhoud (urenklopperij in regie)
Wij laten onze tuin al jaren onderhouden en weten perfect hoeveel tijd dit normaal in beslag neemt. Voor een eenvoudig onderhoud van onze hagen en buxussen was een prijsinschatting vooraf zogezegd onmogelijk. Alles moest "in regie" gebeuren aan bijna € 60 per uur (incl. btw) per medewerker. Het resultaat tart alle verbeelding: een factuur van ruim € 2.200 voor bijna 36 manuren! Iedereen aan wie we dit bedrag vertellen voor wat buxussen en een haag, verklaart ons zot.
Hoe ze aan die uren komen? Simpel: door dagen te vullen. Ze stuurden een uiterst jong team (het leken wel studenten) dat opvallend lange pauzes nam. De werkwijze was ronduit inefficiënt: gras bemesten met de blote hand vanuit een emmer, buxussen knippen met een gewone handschaar... Er moest bovendien tot 3 keer toe iemand extra komen aanrijden om vergeten materiaal na te brengen. Dat de uren dan waanzinnig oplopen op kosten van de klant, is logisch.
Daarnaast werd er meer dan 6 uur louter aan 'verplaatsing' en laden/lossen aangerekend (uiteraard dubbel geteld, want ze zaten met 2 in de wagen). Ze doen zich voor als een lokaal bedrijf uit Geraardsbergen, maar rijden blijkbaar vanuit een veel verder depot om extra reistijd te kunnen cashen.
Toen we als bewijs hun eigen track-and-tracegegevens opvroegen (wat ze in hun offerte zélf als basis voor de facturatie hadden beloofd), weigerden ze dit plotseling te delen. Ook factureerden ze volle zakken meststof, waarvan ze de grote overschot nadien gewoon weer mee naar huis namen en was het afgesproken sproeimiddel niet voorradig.
Kortom: de kunst van het dagen vullen en uurtjes doortikken. Dit voelt als klanten "oplichten". Wees gewaarschuwd en zoek een aannemer die wél transparant, professioneel en efficiënt werkt.