Tenderness, Loving, Care voor mijn Saz
Het begon allemaal op een grauwe zaterdagmiddag. Mijn geliefde saz, die al een tijd niet meer het oude was en die vroeger klonk als een warme zomerse bries op een Turkse bazaar, produceerde sinds zijn defect wat krakerige bijgeluiden, ik wist dat mijn muziekvriendje dringend hulp nodig had. Gelukkig werd mij door Google verteld dat Willem dé man was voor dit soort klussen. En zo begon mijn muzikale roadtrip naar deze legendarische reparateur.
Bij aankomst stond Willem me al op te wachten, glimlachend en met een lichte twinkeling in zijn ogen. Het soort twinkeling dat je alleen bij een muzikant ziet die een zeldzame plaat op de rommelmarkt heeft gescoord. “Kom maar binnen,” zei hij joviaal, en voor ik het wist zat ik met hem “in de werkplaats”, mijn saz tussen ons in, als een patiënt die een operatie nodig had. Maar niet zomaar een operatie, nee, een chirurgische ingreep door de Maestro van de Muziekzelfhulpgroep.
We hadden het niet alleen over de reparatie, maar over alles wat maar met muziek te maken had. Van de beste manier om een saz te stemmen tot de meest obscure Midden-Oosterse klassieke instrumenten. Willem, zo bleek, is niet alleen een instrumentenfluisteraar, maar ook een wandelende muziekencyclopedie. Maar laten we eerlijk zijn, dat praatje-pot was maar bijzaak, ik was hier voor mijn saz. En Willem, mijn vrienden, nam de klus aan met de precisie van een Zwitsers uurwerk.
Hij heeft mijn saz meegenomen en ik moest hem een klein weekje missen. Het was even doorbijten, maar ik hield mezelf voor: "Goed werk kost tijd." En ja hoor, toen ik mijn saz na die week weer in handen kreeg, wist ik dat ik de juiste keuze had gemaakt. De klank was weer zoals vroeger, warm en vol, alsof ik in een met tapijten beklede kamer zat waar de geur van verse thee in de lucht hing. Het was alsof mijn saz Willem een bedankbrief had geschreven en daarna in topvorm terugkwam.
En de prijs? Die was nog schappelijker dan de humor van een goede Nederlander op Koningsdag. Willem vroeg er niet de hoofdprijs voor, en ik voelde me bijna schuldig dat hij niet meer had gevraagd. Maar dat schijnt bij Willem te horen: vakwerk voor een prijs waar je portemonnee blij van wordt.
Dus, mocht je ooit een muziekinstrument hebben dat een beetje T.L.C. nodig heeft, en ben je niet vies van een praatje over obscure muziektheorie of de nieuwste snufjes op muziekgebied, dan is Willem jouw man. Hij repareert niet alleen, hij geeft je instrument een tweede leven. En dat alles met een glimlach en een knipoog, alsof hij je muzikaal geluk net een beetje heeft bijgestemd.
13 oktober 2024