Sterke hardware, beperkte rapportage zonder duur abonnement
Ik heb een ECG-apparaat van Kardiacare aangeschaft. Over de kwaliteit van het apparaat zelf ben ik positief: het is degelijk uitgevoerd, werkt betrouwbaar en levert duidelijke ECG-metingen op. In technisch opzicht is het een goed product.
Mijn teleurstelling betreft met name het abonnementsmodel. Naast de toch al aanzienlijke aanschafprijs is een jaarlijks abonnement nodig om toegang te krijgen tot de volledige functionaliteit. Zonder abonnement blijft de gebruiker beperkt tot een basisweergave van losse ECG-metingen. Voor uitgebreidere analyses en extra functionaliteit is bovendien een nog duurder abonnement vereist.
De rapportagemogelijkheden binnen het standaard abonnement zijn daarbij vrij beperkt. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om langere periodes (meer dan ongeveer een maand) overzichtelijk in één rapport samen te vatten. Voor een apparaat dat juist bedoeld is om trends over langere tijd te volgen, voelt dat als een wezenlijke beperking.
Daarnaast heb ik eenmaal gebruikgemaakt van het aangeboden doktersadvies binnen het abonnement. Dit advies bleef algemeen van aard en leidde uiteindelijk tot het advies om alsnog mijn eigen arts te raadplegen. Dat is begrijpelijk vanuit medisch oogpunt, maar de toegevoegde waarde van deze betaalde dienst vond ik daardoor beperkt.
Het geheel wekt bij mij de indruk dat commerciële motieven een duidelijke rol spelen in de gekozen functionaliteitsbeperkingen. Essentiële analysemogelijkheden lijken bewust achter extra betaalmuren te zijn geplaatst. Dat is een legitiem bedrijfsmodel, maar het zou transparanter en evenwichtiger mogen, zeker gezien de medische context waarin gebruikers op betrouwbare en volledige informatie willen kunnen vertrouwen.
Samenvattend: technisch een goed apparaat, maar het abonnementsmodel en de functionele beperkingen maken het product minder aantrekkelijk dan het op het eerste gezicht lijkt. Meer transparantie en ruimere standaardfunctionaliteit zouden de gebruikerservaring aanzienlijk verbeteren.

Antwoord van AliveCor