De heilige “ Haar “ graal gevonden
Hi , ik wil dit wel even kwijt aan mede liefhebbers ! Over het meesterlijke gitaren bouwen van Erik van de Haar en zijn team.
Ik speel al jaren en nog steeds met meer en meer passie.
Ongeveer 50 jaar onderweg. Zelf begonnen in 1978 bij een bekende muziek zaak in ‘s-Hertogenbosch om mijn eerste Gibson les paul custom te kunnen kopen . Door de jaren heen altijd naarstig op zoek naar de “ Heilige Graal “ de les paul van 79 heeft mij aardige blessures gekost. Dikke 6 kilo Honduras mahonie .
Het mag dan wel goed geluid maken mag moet je niet invalide maken ! Een kleine 30 gitaren verder Fenders Gibson s Paul Reeds Maybach zelfs Aluminium Kramer en enkele handbouw modellen drukte Pim Dolley van de Gooische gitaren shop mij een gebruikte “Haar “ Stratocaster in mijn hand!
Dat was direct een match . Voodoo pickups en op iedere stand van de switch was het subliem geluid .
Naast deze strat speelde ik een Machbach lester P 90 wel zeker een kwaliteits gitaar. De laatste twee jaar ging ik met deze set en met trouwe “ Hook” 🪝 Amp het podium op met elke keer weer meer vertrouwen en plezier .
Inzicht *( 2025 ) recent is er door “ Haar “ een 59 trad Les Paul model gebouwd voor mij .
*Een top instrument maakt je een betere gitarist .
Deze blueback Haar is het summum. Nooit gedacht dat er nog een poort naar gitaar hemel bestond . Ik vond alle lyrische verhalen over de tonnen kostende 58 en 59 les pauls overtrokken.
Maar juist door deze Haar begrijp ik de gitaar goden van deze wereld.
“ Haar “ bouwt magische gitaren. In het atelier heb ik er een aantal gespeeld nu is mij duidelijk geworden dat ze stuk voor stuk beter zijn dan wat ik kende .
Mijn nieuwste Haar met Throbac ( misschien niet goed gespeld ) voelt beweegt en creëert sound waar andere gitaren stoppen zijn met leveren . Nieuwe bluenotes en reageren op fiddels die ik allang links liet liggen
Mijn advies de hele wereld bouwt gitaren Maar de beste zijn toch echt dicht bij huis. Ik heb het eindelijk gevonden in IJsselstein Op het verlanglijstje misschien nog een tele van Erik van de Haar maar … maar eigenlijk Beter wordt het niet . Oja en geen schouder ellende meer op de gram af een full solid LP model en 3680 gram gewicht
Groet Jan Renders @rhmbl