Dank je wel "yes we can "
Met mijn dochter besproken over de opname van 10 weken bij yes we can in Hilvarenbeek.
Dat het met haar zo niet verder kon met haar, niet voor haar zelf maar ook niet voor de thuis situatie.
De intake was voor haar moeilijk en zwaar en ze stond er niet volledig voor open. Maar ze is wel mee gegaan. Ze was erg ongeïnteresseerd en aanvallend. Maar ze heeft stiekem alles in haar opgenomen en zonder mijn weten zich ook verder verdiept hierin de weken daarna.
Voor ons was het warm gesprek,met duidelijke uitleg en er werd voldoende tijd genomen voor ons. Tijdens een gesprek van 4 uur ( met pauze) zien ze al veel wat er speeld en wat er gebeurd in de privé situatie.
Toen mijn dochter uiteindelijk zelf had besloten dat het zo niet verder kon en deze kans aan wilde grijpen kwam het programma boos op tv over yes we can.
Mijn dochter wilde het programma niet zien ze wilde.er blanco naar toe.
Ik als moeder wilde het natuurlijk wel zien.Ik heb daarna slapeloze nachten gehad. Ik wilde het beste voor mijn dochter, haar helpen dat ze haar verleden, haar verdriet haar trauma een plekje kon geven. Zou werken aan haar probleem gedrag en zou stoppen met middelen gebruik.maar ik.wilde natuurlijk niet dat ze met een grotere trauma terug zou komen.
Na 3 slapeloze nachten heb ik gebeld met yes we can en mijn zorgen geuit,ze hadden de tijd voor mij en we hebben afspraken gemaakt. Bv dat ik op de hoogte gehouden wil worden als er dingen spelen.
Afgesproken dat mijn dochter het ging proberen en als er dingen zouden gebeuren die niet oke zouden zijn, dat ik ze zou komen halen.
Ik zie haar nog gaan, zo stoer alleen met een grote rugzak op de touringcar in.
Helemaal Alleen zonder familie en vrienden.
Jaa het was ontzettend zwaar voor haar, heel confronterend en ze heeft veel gehuild. De eerste 5 weken wilde ze alleen maar naar huis en had snachts paniekaanvallen.
Yes we can heeft me van alles op de hoogte gehouden en steeds weer opnieuw overlegd met mij, wat hun zagen bij mijn dochter en onderling met de professionels werd ook dagelijks besproken wat ze zagen en of ze nog de mogelijkheden zagen voor haar verder behandeling.
Ik als moeder werd volledig op de hoogte gehouden en heb constant overlegd wat wel of niet goed voor haar zou zijn. De eertse week mocht ze mij samen met haar behandelaar gewoon bellen. Ik heb haar rustig kunnen krijgen en een fijn gesprek met haar gehad waardoor ze er weer tegen kon.
De momenten dat ze naar huis wilde was als ze geconfronteerd werd met haar gedrag etc. Ja dat is niet leuk om te horen,maar je zit daar om dingen in te zien en om te proberen anders te doen.
Mijn dochter heeft ook veel dingen gezien,zoveel kinderen met hun eigen problematiek dat maakt wat los. Maar alles wat ze daar doen, daar zit een gedachte achter. Mijn dochter gaf aan dat er idd een begrafenis na word gespeeld,maar dit alles om ze dingen in te laten zien. Wat dit doet met de familie en mensen om hen heen .
Mijn dochter zelf heeft ook een interventie gehad. Ze is uit de groep gehaald en ging met 2 professionals lopen in de bossen.
Ze moest een rugzak dragen die vol zat met flessen water. Ze heeft 2 uur volgehouden om dit niet te doen,met veel boosheid in zich. Uiteindelijk had ze het opgegeven en is ze gaan wandelen.
3 uur lang,maar hoe verder ze liep en de dingen ging delen en van zich af ging praten, tegen de behandelaren, ging er steeds een beetje water uit haar rugzak, tegen de tijd dat ze terug was, was de rugzak leeg.
Het heeft haar ingezien dat ze niet alles alleen hoeft te dragen maar dat ze om hulp mag vragen en dan weegt het minder zwaar.
Mijn dochter is nu 2 weken thuis. Ik.heb mijn lieve vrolijke 16 jarige ( inmiddels 17 jarige dochter terug. Nieuwe vrienden ( fellows) die elkaar helpen, ondersteunen en stimuleren vol te houden.
Mijn dochter is echt nog niet klaar met haar behandeling, ze heeft nog 10 weken 1 dag in de week nabehandeling en dat is juist fijn, dat ze nog begeleid worden en niet meteen los gelaten worden.
Alles is fijn en met warme intentie geregeld ook de verbindingsdag was een dag om nooit te vergeten.
Het zal zeker niet bij iedereen zo positief zijn, maar ik ben er van overtuigd, dat alles wat bij yes we can gedaan word, verantwoord is.
Ik ben, yes we can, ontzettend dankbaar voor alles en raad het zeker aan.
Mijn dochter mist het al ontzettend.
17 juli 2026